Țările Baltice

BALTICA 2007

Misiunea NATO  – BALTICA 2007
PERIOADA: 01.08-31.10.2007

Având în vedere scopul şi misiunile Alianţei Nord-Atlantice, România, în calitate de membru NATO cu drepturi şi obligaţii depline, şi-a exprimat disponibilitatea de a asigura forţele şi mijloacele necesare executării Serviciului de Poliţie Aeriană (S.P.A.) în spaţiul aerian al Ţărilor Baltice. Ca o recunoaştere a nivelului de pregătire în acest domeniu, NATO a acceptat propunerea României şi, pentru o perioadă de trei luni, în a doua jumătate a anului 2007, Poliţia Aeriană din Lituania, Estonia şi Letonia a fost asigurată de patru aeronave MiG-21 LanceR, aparţinând Forțelor Aeriene Române.

Această misiune a constat în apărarea integrităţii spaţiului aerian al Ţărilor Baltice pe timp de pace, 24 de ore din 24, cu aeronave în măsură să decoleze şi să acţioneze în cazul în care o aeronavă ar fi încălcat, din eroare sau cu intenţie, regimul de zbor în spaţiul aerian al acestora.

Forţele care au executat S.P.A. în Ţările Baltice s-au aflat sub comanda şi controlul tactic al Centrului Multi­naţional de Operaţii Aeriene (Combined Air Operations Centre – CAOC) de la UEDEM, Germania. Comandantul detaşamentului aerian s-a aflat în relaţii de colaborare cu comandanţii lituanieni de la bazele Siauliai şi Karmelava. România a succedat Franţa, operaţiunea  desfăşurându-se conform planificării făcute de NATO.

Pentru executarea misiunii de Poliţie Aeriană, personalul detaşamentului a fost organizat în trei ture, fiecare tură fiind formată din doi piloţi, opt tehnicieni, un ofiţer la Centrul de Operaţii şi un ofiţer meteorolog.

Comanda operaţională a fost exercitată, pe întreaga perioadă de desfăşurare a misiunii „Baltica 07“, de Centrul de Operații Aeriene a Forțele Aeriene Române. În timpul desfăşurării misiunii, două aeronave au fost gata de zbor în orice clipă, iar celelalte două s-au aflat în rezervă.

Toate cele patru avioane MiG-21 LanceR au fost înarmate şi pregătite pentru executarea misiunilor specifice. Piloţii români au executat minimum opt zboruri pe săptămână, în conformitate cu ordinele primite de la SHAPE, cu două avioane, ceea ce a determinat antrenamentul forţelor dislocabile şi al controlorilor de la CRC Karmelava.

Executarea S.P.A. sub comandă NATO, în timp de pace, ca parte integrantă a apărării aeriene colective, în scopul menţinerii integrităţii spaţiului aerian desemnat – Ţările Baltice – a fost în cea mai importantă misiune încredinţată Aviaţiei Militare române de la accederea în structurile NATO și până în 2007.

Comandantul detaşamentului a fost căpitan-comandorul Laurenţiu Chiriţă.