MISIUNEA MULTIDIMENSIONALĂ INTEGRATĂ ONU DE STABILIZARE DIN REPUBLICA MALI - MINUSMA
Perioada: octombrie 2019 – octombrie 2020
Prin asumarea acestei misiuni, România și-a reafirmat angajamentul pentru asigurarea unui climat de pace şi securitate globală, iar continuarea participării la misiunile ONU a contribuit la creşterea profilului României ca furnizor de securitate.
Această misiune a reprezentat contribuția efectivă a României la acţiunile MINUSMA de acordarea de asistenţă pentru Guvernul Republicii Mali, în vederea asigurării unui mediu de stabilitate, continuării implementării Acordului de Pace şi protejării populaţiei civile.
Participarea militarilor Armatei României la misiuni internaţionale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare este dovada profesionalismului lor. Aceste misiuni, de tip coaliţie sau desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU, sunt expresii ale îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale.
Pregătirea intensă a personalului, în condiții cât mai apropiate de cele din teatrul de operații african, precum și procesul de modernizare prin care au trecut aparatele de zbor au fost elemente care au asigurat capacitatea deplină de a îndeplini misiunile, în conformitate cu principiile Organizației Națiunilor Unite: echidistanță, legitimitate, utilizarea proporțională a forței și protejarea civililor.
Participarea la o misiune atât de importantă a fost, în egală măsură, o recunoaștere a capacității României de a-și îndeplini rolul asumat în cadrul alianțelor și organizațiilor internaționale din care face parte.
La solicitarea ONU şi în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare al ţării din luna decembrie 2018, România a participat cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020, prelunând misiunea de la militarii canadieni.
Detașamentul, format din aproximativ 120 de persoane/rotație, a desfășurat misiuni de evacuare medicală, patrulare aeriană, căutare/salvare (SAR-Search and Rescue), cercetare și recunoaștere, transport de trupe, transport VIP și transport materiale pentru asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU în această țară.
În perioada octombrie 2019 - octombrie 2020, detașamentul Carpathian Pumas a cumulat peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienți), aproximativ 200 de misiuni de recunoaștere/ cercetare si patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două dislocări rapide executate pentru sprijinul operațiilor ONU din alte sectoare, pe locațiile Mopti și Kidal.
Elicopterele românești au parcurs aproximativ 1250 de ore de zbor în această zona subsahariană, dintre care peste 200 pe timp de noapte, detașamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparativă cu teritoriul României.
Militarii români au desfășurat periodic activițăti de instruire în sprijinul contingentelor multinaționale din zona de dislocare (germani, belgieni, irlandezi), în special exerciții de Evacuare Aeriană Medicală Înaintată și de Reacție Rapidă (îmbarcare/debarcare, proceduri pentru evacuarea de urgență, cunoașterea configurație de transport).
Principala misiune a prezenței românești în Mali a fost asigurarea 24/7 a unei aeronave echipate pentru evacuare medicală a personalului MINUSMA, fiindu-i desemnat sectorul de Est al statului Mali. Cu toate acestea, din cauza lipsei unităților de aviație de sprijin, într-un mediu cu climă extremă, cele două detașamente au executat misiuni și în celelalte sectoare ale teatrului de operații. De altfel, Detașamentul de transport format din patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM a executat și o serie de misiuni operaționale și logistice specifice operațiunilor de menținere a păcii.
Într-un mediu cu o climă extremă, în care mobilitatea este dificilă, din cauza distanţelor şi a infrastructurii aproape inexistente, cele patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM cu care detașamentul Carpathian Pumas a acționat au reprezentat o capabilitate esențială pentru sprijinirea eforturilor ONU de stabilizare a zonei.
Astfel, o dată cu creșterea ariei de responsabilitate, în funcție de necesitățile operaţionale, patrula de elicoptere a detașamentului a devenit în scurt timp una dintre principalele forțe de reacție rapidă pe cale aeriană a ONU pe teritoriul statului Mali, iar profesionalismul, atenția și promptitudinea cu care ați răspuns solicitărilor de executarea misiunilor nu au trecut neobservate în rândul celorlalte contingente participante la MINUSMA.
Pentru modul în care au îndeplinit misiunile, militarii contingentului românesc au primit medalia Organizației Națiunilor Unite, pentru serviciul în sprijinul păcii.