IFOR – Forţa internaţională de impunere a păcii în Bosnia- Herțegovina
Perioada: 08.03-20.12.1996
Forța Internațională de impunere a păcii a asigurat menţinerea păcii, retragerea forţelor şi a armamentului şi reluarea unei vieţi normale în Bosnia și Herțegovina. De asemenea, a avut ca obiectiv refacerea infrastructurii rutiere, feroviare şi a aerodromurilor şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor generale care au avut loc în septembrie 1996.
În conformitate cu Hotărârile Parlamentului României nr. 23 şi 43/1995 şi cu Hotărârea de Guvern nr. 63 din 7 februarie1996, Armata României și-a început participarea, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO şi partenere, în teatrul de operaţii din Bosnia-Herţegovina, cu un batalion de geniu (200 militari / Batalionul 96 Geniu), mai întâi în cadrul misiunii NATO IFOR (Implementation Force/Forţa de Implementare), ulterior în NATO SFOR ,,Joint Guardian” (Stabilisation Force/Forţa de Stabilizare).
În cadrul acestei misiuni, Batalionul 96 Geniu a asigurat libertatea de mişcare a forţei militare internaţionale în teatrul de operaţii prin activităţi de cercetare şi deminare, recunoaşteri ale locurilor în care forţele proprii sau alte forţe urmau să îndeplinească misiuni.
De asemnenea, militarii români au executat reparaţii, întreţineri şi construcţii de drumuri şi poduri, lucrări de terasamente, fortificaţii şi mascare precum şi intervenţii pe rutele IFOR în caz de înzăpeziri sau calamităţi naturale.
Pe timpul desfășurării acestei misiuni, 1 militar român a căzut la datorie.
SFOR (NATO) – Forţa de Stabilizare
Perioada: 01.12.1996-11.2004
Forța de Stabilizare din Bosnia și Herțegovina (SFOR) a fost o forță multinațională de menținere a păcii condusă de NATO, desfășurată în Bosnia și Herțegovina după războiul din Bosnia. Deși SFOR era condusă de NATO, mai multe țări non-NATO au contribuit cu trupe.
Misiunea SFOR a fost să descurajeze ostilitățile și să stabilizeze pacea, să contribuie la un mediu sigur prin asigurarea unei prezențe militare continue în Zona de Responsabilitate, să coordoneze sprijinul SFOR în domenii cheie, inclusiv organizațiile primare de implementare civilă, și progresul către o consolidare durabilă a păcii.
Armata României a continuat participarea cu militari în Bosnia și Herțegovina, începută în cadrul misiunii NATO IFOR (Implementation Force/Forţa de Implementare).
Misiunea SFOR a trecut în noiembrie 2004 sub egida Uniunii Europene (EUFOR), cu denumirea de ALTHEA, la care Armata României participă şi în prezent.