T.O. Irak

Perioada: 19 martie 2003 - 23 iulie 2009

Militarii români au participat, în Teatrul de Operații din Irak,  la:
  • Operația „Iraqi Freedom”
  • Operația „Antica Babilonia”
  • UNAMI
  • Operația „IRAQI SUNSET
  • NTM-I – Misiunea NATO de instruire în Irak
Perioada: 19 martie 2003 - 23 iulie 2009
 
România a avut o prezenţă de peste şase ani, de la 19 martie 2003 până la 23 iulie 2009, dată la care misiunea a fost încheiată cu succes. Concomitent cu contribuţia consistentă de forţe la misiunea Coaliţiei IRAQI FREEDOM, Armata a participat şi cu instructori la cea de-a doua misiune din acest teatru de operaţii, cea de instruire a NATO în IRAK (NTM-I), între ianuarie2005 şi noiembrie 2011. În perioada 2003-2009, aproape 10.000 de militari au executat misiuni în acest teatru de operaţii.

Prezenţa militarilor români în cadul coaliţiei multinaţionale pentru stabilizarea şi reconstrucţia Irakului a avut la bază rezoluţiile Consiliului de Securitate care hotărau înfiinţarea şi stabileau mandatul Forţei Multinaţionale din Irak.

Pentru România, participarea la misiunea din Irak a însemnat confirmarea statutului de membru activ al comunităţii internaţionale, generator de securitate, de partener şi aliat credibil.

În perioada 2003 – 2009, Armata României a asigurat 12 rotiri în teatrele de operaţii, militarii acţionând în mai multe zone, sub control operaţional american, britanic, italian sau polonez.

Desfăşurarea operaţiilor în condiţii geo-climatice şi militare deosebit de dure a reprezentat un test de anduranţă atât pentru personalul participant, cât şi pentru echipamente.

Prin participarea forţelor române la operaţiile din Irak, Armata a contribuit din plin la promovarea intereselor României în zona Orientului Mijlociu şi la consolidarea statutului de partener credibil în cadrul Coaliţiei multinaţionale şi al NATO.

Înalte personalităţi civile şi militare străine, printre care generalii David Petraeus, William Casey, Ray Odierno, comandanţi ai Forţei Multinaţionale din Irak, Robert Gates, Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, baronesa Emma Nicholson, reprezentant special al Uniunii Europene în Irak, generalul-maior Mark Kellz, comandantul Forţelor Terestre din Australia au avut aprecieri elogioase la adresa militarilor români, pe timpul activităţii acestora în Irak.

Odată cu participarea lor la această misiune, militarii români au acumulat o experienţă deosebită, în condiţiile unui teatru de operaţii unde ameninţările  asimetrice sunt omniprezente. Ei au luat contact cu realitatea câmpului de luptă modern. Personalul de comandă şi stat major şi-a dezvoltat competenţele în planificarea, conducerea şi executarea misiunilor de luptă, în conformitate cu procedurile standard de operare ale Coaliţiei şi Alianţei Nord-Atlantice.

Ca o recunoaştere a contribuţiei şi eforturilor depuse, începând cu luna noiembrie 2006, România a asigurat funcţia de locţiitor pentru operaţiile Coaliţiei al şefului de stat major al Forţei Multinaţionale din Irak, poziţie din care a coordonat acţiunile şi activităţile forţelor ţărilor contributoare la coaliţie, altele decât SUA.


În cei șase ani de participare cu structuri militare în acest teatrul de operații au fost dislocaţi aproximativ 10.000 de militari români (12 de rotații de căte 6 luni). Din aceștia, doi militari şi-au pierdut viaţa.