Marea Mediterană: OPERAȚIA NATO „SEA GUARDIAN” & OPERAȚIA UE „IRINI”


OPERAȚIA NATO „SEA GUARDIAN”
PERIOADA: iulie 2016 - prezent
 
Operația NATO „Sea Guardian” (OSG) pentru monitorizarea traficului naval și descurajarea acțiunilor ilegale pe flancul sudic al NATO se desfășoară permanent, din anul 2017, conform rezoluțiilor adoptate la summit-urile NATO din anii 2016-2020.

România a participat anual, cu o fregată, în anii 2017, 2018 și 2019 cu fregata „Regele Ferdinand”, în anii 2020 și 2021 cu fregata „Regina Maria”. În premieră, fregata „Regina Maria” a deținut comanda grupării navale a Operației „Sea Guardian”, în luna septembrie 2021.

În total, la Sea Guardian au participat 1200 de militari ai Forțelor Navale Române.

În prezent, la această operațiune România mai are doi reprezentanți.OPERAȚIA UE „IRINI”
PERIOADA: 31 martie 2020 - prezent
 
România participă la Operația UE „Irini” pentru asigurarea respectării embargoului ONU (Organizația Națiunilor Unite) asupra armelor impus Libiei și în combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane.

La această misiune, Statul Major al Forțelor Navale este reprezentat, 
în perioada 1 octombrie - 31 decembrie, prin puitorul de mine și plase  „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), cu un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat. Misiunea marinarilor militari români constă în monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții ale navelor suspecte din bazinul mediteranean.

Comandantul este  căpitan-comandorul Daniel Gheorma, iar echipajul navei este alcătuit din 85 de militari.