Polonia

Armata României participă, începând din anul 2017, la Grupul de luptă NATO condus de SUA care are ca misiune asigurarea prezenţei înaintate şi consolidate, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.

Țara noastră este un partener important și de nădejde în cadrul Alianței Nord-Atlantice, un aliat solid în această parte a Europei şi un contributor important în arhitectura regională şi internaţională de securitate.

România continuă să intensifice eforturile în domeniile securității și apărării, în coordonare cu aliații și partenerii, să respecte angajamentele internaționale, în scopul de a spori credibilitatea și profilul regional, și să adopte o poziție eficientă de descurajare și de apărare în context euro-atlantic.

Prima subunitate de nivel companie, compusă din 120 de militari din Forţele Terestre Române, cu tunuri antiaeriene calibru 35 mm OERLIKON, care a fost dislocată în Polonia, în Baza militară Bemowo Piskie, în luna martie a anului 2017 a fost constituită pe structura unei baterii din organica Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Brigada 2 Infanterie „Rovine” de la Craiova.

Începând cu cea de-a VIII-a rotație a contribuției României la prezenţa aliată înaintată (enhanced Forward Presence -eFP) a Alianței Nord-Atlantice în Polonia, tunurile antiaeriene au fost schimbate cu sistemul antiaerian Gepard, militarii Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda fiind primii care au utilizat această tehnică militară în Polonia. De altfel, sistemul antiaerian Gepard a fost atunci dislocat pentru prima dată în afara teritoriului național.
 
În prezent, în Polonia Armata României are dislocați 101 militari.