Kosovo - KFOR (Kosovo Force)

KFOR (Kosovo Force) este o operație de menținere a păcii în Kosovo condusă de NATO încă din anul 1999, în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Iugoslavia şi Serbia.

Misiunea forței militare – KFOR este de a asigura un mediu de securitate sigur şi stabil, precum și libertate de mișcare în Kosovo. În îndeplinirea acestor responsabilități Alianța conlucrează îndeaproape cu Misiunea UE în Kosovo – EULEX.

După declarația de independență a Kosovo din 17 februarie 2008, Alianța a decis menținerea KFOR în Kosovo în baza Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Având în vedere că, de-a lungul timpului, situația de securitate din Kosovo s-a ameliorat, NATO a inițiat în iunie 2009 un proces de ajustare treptată a KFOR spre o „postură de descurajare”. Reducerea trupelor KFOR se face treptat şi în etape multiple, ritmul fiind decis de către Consiliul Nord-Atlantic, în funcție de situația de securitate din zonă.

România participă în prezent la această misiune cu 55 de militari.