Bosnia și Herțegovina - EUFOR ALTHEA

Misiunea Uniunii Europene în Bosnia-Herţegovina EUFOR ALTHEA a fost lansată pe data de 2 decembrie 2004 și operează în baza unui mandat acordat de Organizația Națiunilor Unite.

Misiunea succedă SFOR și IFOR, desfășurate de NATO, și a fost inițial responsabilă de supervizarea implementării componentelor militare ale Acordului de Pace de la Dayton. Din anul 2012, misiunea se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. 

Armata României a participat la această misiune cu militari din mai multe categorii de forțe, iar pentru Forţele Aeriene Române, ALTHEA a fost prima misiune într-un teatru de operaţii după cel de-al Doilea Război Mondial.

În anul 2005, elicopterele IAR-330 „Puma“ SOCAT, din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, prezente la ALTHEA au cuantificat peste 1.200 de ore de zbor în peste 600 de misiuni, participări active la închegarea unor scheme relaţionale cu populaţia civilă din zonă, prin aplicarea corectă a conceptului de men­ţinere a păcii, elaborarea unor strategii privind inter­operabilitatea cu structurile similare şi, nu în ultimul rând, examinarea capacităţilor de asigurare cu suport logistic. Detașamentul românesc a fost condus de căpitan-comandorul Eugen Suciu.

În prezent, România participă la operația EUFOR Althea cu 36 de militari, aceştia desfăşurându-şi activitatea în baza militară Butmir.